Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Exkurze do Dukovan

Exkurze do Dukovan



Exkurze do Dukovan

10.11. 2023 nás čekala exkurze do Dukovan. Příjezdem k objektu, který je jedním z nejstřeženějším objektů v ČR, jsme si mohli všimnout osmi chladících věží a dvou obrovských budov, kde se nacházejí čtyři reaktorové haly. Jelikož je vstup do elektrárny umožněn pouze pracovníkům, tak jsme se šli podívat do informačního centra, které je dostupné i pro obyčejné lidi, kteří v elektrárně nepracují. 

V informačním centru nás uvítala velmi příjemná pracovnice, která nám vysvětlila princip jaderné elektrárny. Pak jsme se přesunuli do místnosti s VR prohlídkou. Na této prohlídce jsme se dokonce podívali do míst, kam se běžný pracovník nepodívá, kvůli možnosti ozáření. Mezi tyto místa patří například reaktorová hala, sklad vyhořelého paliva, turbínová hala (zde není sice radiace, ale velké množství energie), mohli jsme vidět i krizovou situaci ve velínu, a dokonce jsme mohli shlédnout z chladící věže, nebo se podívat na jev zvaný „Čerenkovo“ záření, který jde vidět jednou za rok, když se vyměňuje část vyhořelých kazet. 

Kazety se skládají z prutů a ty z malých palet, které obsahují obohacený uran. Tyto kazety se následně vkládají do reaktoru. Typ reaktoru používaný v Dukovanech je VVER 440/213, který má teplotní výkon 1375MW a elektrický výkon 440MW. 

V reaktoru probíhá řízená štěpná řetězová reakce, která je vyvolána neutronovým zářením. Zpomalený neutron narazí do jádra uranu, které se následně rozštěpí na dvě lehčí jádra, 3 neutrony a vznikne velké množství energie. Tato energie následně ohřeje vodu v reaktoru až na 300°C. Reaktor je pod velkým tlakem, jinak by se voda vypařila. Voda potom putuje do parogenerátoru, který je součástí sekundárního okruhu, kde následná pára roztáčí turbínu, která je připojená ke generátoru, co produkuje elektrický proud. 

Sekundární okruh je chlazen terciálním okruhem, do kterého patří chladící věže, protože kdyby se reaktor nechladil, tak dojde k přehřátí nebo jiné životu nebezpečné nehodě, avšak jaderná energetika je bezpečná díky řádně proškolenému personálu a řadě protokolů. 

Díky této exkurzi jsme se dozvěděli mnoho informací, které nám budou k užitku ve škole, moc jsme si to užili a doufáme, že příští deváté ročníky s námi budou souhlasit.


Návštěvnost stránek

425213